Novice

Novice

77 odstotkov Evropejcev spremenilo navade za manjšo porabo elektrike

Več kot tri četrtine vprašanih v raziskavi javnega mnenja Eurobarometer (77 %) je navedlo, da so osebno ukrepali in v zadnjih petih letih bistveno spremenili svoje navade, da bi doma porabili manj energije.

Raziskava sicer kaže, da Evropejci podpirajo ukrepe EU za varčevanje z energijo in uporabo čiste energije. Izrazili so podporo večjemu usklajevanju na ravni EU in prizadevanjem EU, da bi energija postala cenovno dostopnejša.

Velika večina vprašanih (77 %) meni, da bi morala imeti Evropska unija (EU) močnejšo usklajevalno vlogo na področju energije, odvisnem od različnih okoliščin.

79 % vprašanih se strinja, da bodo podnebni cilji spodbudili nova delovna mesta in privabili naložbe v sektor čiste energije. 76 % jih tudi meni, da bodo EU politike zmanjšale odvisnost od uvoza energije, 69 % pa jih meni, da bodo zagotovile nižje račune za energijo za gospodinjstva in podjetja.

Da bi zagotovili uresničitev teh ciljev, jih je 62 % izjavilo, da bi morala Evropa diverzificirati svoje vire energije, vključno z naložbami v obnovljive vire energije, 54 % pa jih je navedlo, da bi morali varčevati z energijo, kadar koli je to mogoče, je izsledke raziskave Eurobarometer na svoji spletni strani povzela Evropska komisija.

Državljani so se v odgovorih na vprašanje, kaj jim energetska politika EU pomeni, »močno osredotočili na cenovno dostopnost energije«: 40 % vprašanih je navedlo, da bi morala energetska politika EU potrošnikom zagotoviti dostopnejše cene energije, 33 % jih je menilo, da bi morala EU vlagati v inovativne energetske tehnologije, 30 % pa jih je navedlo, da bi se morala osredotočiti na zmanjšanje porabe energije.

Glede politik EU v zadnjih petih letih je 35 % vprašanih poudarilo podporo naložbam v energijo iz obnovljivih virov, 27 % pa jih je navedlo, da ima EU dodano vrednost z naložbami v inovativne energetske tehnologije.

Potrošniki želijo več podpore

Kar zadeva prihodnost, pa bi morala EU države članice spodbujati, naj se osredotočijo na ukrepe, ki podpirajo energetsko revna gospodinjstva (odgovorilo 53 %), zmanjšanje porabe energije (50 %) ali ukrepe, ki državljanom pomagajo pri proizvodnji ali porabi energije iz obnovljivih virov (50 %).

38 % anketirancev je tudi navedlo, da bi morala EU spodbujati države članice, naj se osredotočijo na ukrepe za industrijo in podjetja.

Na vprašanje, katere posebne politike bi prispevale k temu cilju, je 35 % vprašanih navedlo, da bi morala EU to storiti s podpiranjem inovacij na področju čistih tehnologij, 30 % pa jih meni, da bi morala spodbujati prihranke energije, je še navedla Komisija v svojem povzetku raziskave.


Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1. oktober 2024
217

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice