Samooskrbna elektrarna

Samooskrbna elektrarna

Borzen, slovenski operater trga z elektriko, Slovenska filantropija in Mestna občina Ljubljana so združili moči v družbeno odgovornem projektu Energetsko učinkovita in samooskrbna 'Viška hiška' in vabijo k sodelovanju širšo skupnost.

Z družbeno odgovornim projektom Energetsko učinkovita in samooskrbna 'Viška hiška' želijo Borzen, Slovenska filantropija in Mestna občina Ljubljana za delovanje humanitarne organizacije Slovenska filantropija zagotoviti ustrezne delovne prostore ter istočasno postaviti vzorčni model energetsko samooskrbne in učinkovite stavbe. Na ta način bo zgrajen most med teorijo in prakso ter spodbujeno zaupanje v energetsko učinkovitost. Na 'Viški hiški', v kateri deluje in jo je v upravljanje s strani Mestne občine Ljubljana prejela Slovenska filantropija, že poteka:

  • dokončanje energetske prenovo hiše (ovoj stavbe, …); 
  • postavitev samooskrbne sončne elektrarne s shranjevalnikom elektrike (baterije) in integracija modernejših naprav (IoT) v možnost prilagajanja odjema električne energije;
  • postavitev sistema napredne storitve upravljanja z energijo.

V projekt je vključena širša skupnost, uporabniki storitev Slovenske filantropije – prosilci za azil, kot tudi različna podjetja iz energetske, gradbene in drugih sektorjev.

Pomemben vidik projekta je tudi demonstracijski vidik, torej most med teorijo in prakso, saj želijo dokazati dodano vrednost celovite energetske sanacije in samooskrbe. Viška hiška bo tako vzorčni primer dobre prakse in bo v naslednjih letih deležna spremljanja učinkov sanacije, ki bodo javno dostopni, istočasno pa bo zainteresirani javnosti na voljo za oglede. 

Novice o poteku projekta bomo sproti objavljali na tej spletni strani.


 

 

Informirajte se

Prijavite se na e-novice