Novice iz drugih virov

Novice iz drugih virov

Bi se greli z lastnim blatom?

Vir: Eva Činkole

Iz lastnega blata, torej iz odpadka, s pomočjo kakis pozitivnih sanitarij naredimo snov z dodano vrednostjo – gnojilo za rastline ali pa brikete, s katerimi se lahko ogrevamo, je poslovno idejo, ki se je uvrstila med letošnje MOSove podjetne talente, opisal direktor Zavoda mOBILNO to go David Kodarin.

Ker jih vodi krožno gospodarstvo, želijo ustvariti produkt, ki nima odpadka. Celo več – človeško blato, ki je skoraj vedno zgolj odpadek, s pomočjo svojega produkta – kakis pozitivnih sanitarij – »predelajo« v nekaj uporabnega – v gnojilo ali brikete, iz katerih s kurjenjem pridobivamo energijo.

Kakis stranišča delujejo podobno kot suha kompostna stranišča, kjer se ne uporablja vode za splakovanje. Organska snov – poleg človeškega blata lahko vanj odlagamo tudi druge organske odpadke, na primer ostanke sadja in zelenjave – se nabira pod straniščem v posebnem rezervoarju in se s pomočjo sonca in zraka optimalno kompostira.

Sanitarije so primerne za vse lokacije, tako gosta urbana kot redko poseljena ruralna območja, zlasti pa so priročna tam, kjer ni vode ali kanalizacije. Narejene so po meri človeka in narave. V stranišču je veliko prostora, prepustna streha pa omogoča, da vanj prodre dovolj svetlobe. »Sistem omogoča enostavno zračenje in čiščenje. »Potem, ko opravimo potrebo, na blato posipamo žagovino, da se osuši. Ko se blato osuši, ne smrdi. Poleti smo jih testirali pri tabornikih in otroci so zelo zadovoljni,« je izum pojasnil Kodarin.

Značke:
5. oktober 2016
2080

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice