Novice

Novice

Evropska komisija odobrila 3,2 milijarde javne podpore za projekte baterij v sedmih državah

Evropska komisija je v skladu s pravili EU o državni pomoči odobrila 3,2 milijarde evrov sredstev za pomembni projekt skupnega evropskega interesa v podporo raziskavam in inovacijam pri proizvodnji baterij, so nedavno sporočili iz Komisije.

Projekt, v katerem bo sodelovalo 17 akterjev, tudi mala in srednja podjetja, so skupaj prijavile Belgija, Finska, Francija, Nemčija, Italija, Poljska in Švedska. Spodbudil naj bi še dodatnih pet milijard evrov naložb zasebnega sektorja.

Zaključek skupnega projekta je načrtovan za leto 2031 (obstajajo pa različne časovnice za vsak podprojekt).

»Proizvodnja baterij v Evropi je strateško zanimiva za naše gospodarstvo in družbo zaradi svojega potenciala na področju čiste mobilnosti in energije, ustvarjanja delovnih mest, trajnosti in konkurenčnosti. Naši pomembni projekti skupnega evropskega interesa omogočajo, da se javni organi in industrije iz več držav članic združijo in oblikujejo ambiciozne inovacijske projekte s pozitivnimi učinki prelivanja v industrijski sektor in regije. Odobrena pomoč bo zagotovila, da se bo ta pomemben projekt nadaljeval brez nepotrebnega izkrivljanja konkurence,« je dejala Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica ‘Evrope - fit za digitalno dobo’ in komisarka, zadolžena za konkurenčno politiko.

»Naš poudarek na povečanju inovacij v okviru evropskega zavezništva na področju baterij daje močna industrijska partnerstva. Zahvaljujoč intenzivnim prizadevanjem sedmih držav članic, industrije in Komisije nastaja prvi veliki vseevropski baterijski ekosistem, z vodilnimi projekti v vseh segmentih te strateške vrednostne verige. Našli smo pravi recept za našo industrijsko politiko 21. stoletja: močno sodelovanje med industrijskimi akterji, usklajeno ukrepanje za pospeševanje inovacij na poti od laboratorija do trga, združeni finančni instrumenti tako iz zasebnega kot iz javnega sektorja in primeren regulativni okvir za krepitev evropskega na znanju temelječega gospodarstva,« je dodal Maroš Šefčovič, evropski podpredsednik za medinstitucionalne odnose in predvidevanje.

Šefčovič je ta teden omenil tudi, da bi lahko na evropskem trgu uvedli prepoved baterij, ki ne ustrezajo strogim zelenim standardom, je poročal EurActiv.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
22. december 2019
288

Informirajte se

Prijava na eNovičnik

Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah na portalu TRAJNOSTNA ENERGIJA

Prijavite se na e-novice
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice