Novice

Novice

Izdana uredba o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na OVE

Vlada je na nedavni redni seji izdala uredbo o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije (OVE) in s soproizvodnjo toplote in električne energije (SPTE) z visokim izkoristkom na trgu z električno energijo. Kot so sporočili z vlade, je bilo namreč potrebno s spremembo energetskega zakona izdati nove podzakonske predpise, »pri čemer se spremembe besedila členov uredbe nanašajo predvsem na spremembo pravil, ki bodo omogočile bolj kvalitetno napovedovanje referenčnih cen energentov«.

Šestnajsti odstavek 372. člena energetskega zakona (EZ-1) nalaga Agenciji za energijo, da vsako leto do 31. oktobra pripravi napoved položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije in s soproizvodnjo z visokim izkoristkom na trgu z električno energijo.

Ta napoved se uporabi za določitev cene električne energije v primeru, ko stroški proizvodnje električne energije, vključno z normalnim tržnim donosom na vložena sredstva, v napravah za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije ter s soproizvodnjo z visokim izkoristkom presegajo ceno električne energije, ki jo je za tovrstno električno energijo mogoče doseči na trgu in se lahko proizvajalcem za to električno energijo dodelijo podpore. Predmetna uredba predpisuje pravila za pripravo napovedi, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo (MzI).

 


Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
30. julij 2019
684
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice