Novice

Novice

Slovenski raziskovalci izdelali rekordno tandemsko sončno celico

Dr. Marko Jošt, član Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je na podoktorskem usposabljanju na Helmholtz Zentrum Berlin s sodelavci izdelal rekordno tandemsko sončno celico z do zdaj največjo, 25,5 % učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno, so sporočili s Fakultete za elektrotehniko.

Rezultate raziskav, ki so plod bilateralnega nemško-slovenskega projekta, so dr. Marko Jošt kot prvi avtor, doc. dr. Benjamin Lipovšek, prof. dr. Janez Krč in prof. dr. Marko Topič kot soavtorji objavili v prestižni reviji Energy and Environmental Science, ki po načinu vrednotenja CiteScore zaseda prvo mesto med 726 mednarodnimi znanstvenimi revijami s področja energije, pravijo na fakulteti.

»Že od leta 2015 najuglednejše raziskovalne skupine po svetu tekmujejo, kdo bo razvil najučinkovitejšo monolitsko tandemsko sončno celico – torej takšno, ki bo čim več svetlobne energije pretvorila v električno. Lani je rekord s 23,6 % učinkovitostjo dosegla skupina raziskovalcev z Univerze Stanford, Tehnološkega inštituta Massachusettsa (MIT) in Univerze v Oxfordu ter letos junija raziskovalci Švicarskega tehnološkega inštituta (EPFL) in Švicarskega centra za elektroniko in mikrotehnologijo (CSEM) s 25,2 % učinkovitostjo. Dr. Marko Jošt pa je letos oktobra s sodelavci Helmholtz centra v Berlinu in Univerze v Ljubljani dosegel kar 25,5 % učinkovitost pretvorbe in postavil nov rekord,« poudarjajo.

Kot pojasnjujejo, lahko tandemske sončne celice učinkovito pretvorijo velik del sončnega spektra v električno energijo, vendar se del svetlobe odbije in se tako izgubi ter ne pretvori v energijo. »Z uporabo nanostruktur se odboj bistveno zmanjša, kar zagotavlja, da v sončno celico vstopi več svetlobe. Tako visoka prebojna učinkovitost tandemske sončne celice je bila dosežena s teksturirano folijo, ki je bila izdelana v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO) na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Gre za posebno folijo, ki zmanjšuje odboj vpadne svetlobe in s sipanjem svetlobe povečuje absorpcijo v tandemski sončni celici.«

Po besedah prof. Marka Topiča, predstojnika Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko na UL FE, »dosežek dokazuje, da je koncept obravnavane tandemske sončne celice uspešen pri povečevanju izkoristka in energijskega izplena fotonapetostnih gradnikov, ki direktno pretvarjajo sončno energijo v električno. Fotovoltaika že dokazuje in še bolj obeta, da bo ključna tehnologija pri transformaciji energetskega sistema in kot nizkoogljična tehnologija prava rešitev v boju proti podnebnim spremembam«.

»Da tandemske sončne celice dosežejo višje učinkovitosti pretvorbe, je pomembno tudi za zniževanje cen fotovoltaičnih modulov, ki se ga da doseči ali z zniževanjem cen izdelkov ali s povečanjem učinkovitosti pretvorbe. Pri silicijevih celicah, ki so trenutno standard v fotovoltaiki, je oboje že na meji možnega. Tandemske celice s perovskitom pa lahko znatno povečajo izkoristek, modul pa se le malenkost podraži,« je pojasnil dr. Marko Jošt. Povedal je še, da so tandemske celice še v fazi raziskav in razvoja in da nas od industrijske proizvodnje loči še kar nekaj časa. »A takšni dosežki kažejo, da so naši cilji realni.«

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
21. november 2018
644
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice