Novice

Novice

Primer dobre prakse: Energetski start-up, ki mu zaupajo tako energetiki kot cestarji

Začeli so s ponudbo krmilnika za optimizacijo porabe električne energije, nadaljujejo z razvojem aplikacije s pametnimi algoritmi, je na letošnjem Okoljskem srečanju časnika Finance triletno pot podjetja Amibit jedrnato orisal dr. Mitja Ruzzier, profesor za področje podjetništva na Fakulteti za management in partner podjetja, ki je lansko leto sklenilo s skoraj dvesto tisočaki prihodkov, letos pa bodo te skorajda podvojili.

Temelj Amibitove rešitve predstavlja Amihub krmilnik in aplikacija s pametnimi algoritmi, ki omogočajo ustvarjanje energetskih prihrankov na račun povezovanja in optimizacije energetskih naprav. Vse rešitve (hardverske in softwarske) so plod slovenskega znanja in razvoja, pove Ruzzier in doda, da podjetje trenutno zaposluje osem ljudi, število zaposlenih pa bodo še povečevali.

»Največja prednost našega krmilnika je, da lahko serviserji preko mobilne aplikacije nastavijo ustrezne parametre posameznih naprav oz. sistemov,« je na Okoljskem srečanju povedal Aleš Nastran iz podjetja, ki je bilo tudi med letošnjimi finalisti izbora za Nagrado nemškega gospodarstva, lani pa so za krmilnik Amihub prejeli tudi regijsko zlato priznanje GZS za inovacije.

Še več kot nagrade – čeravno je s temi laže prepričati energetske naročnike, je priznal Aleš Nastran - pa šteje prepoznavnost na trgu, pri čemer je Mitja Ruzzier med naročniki naštel Dars, Mahle Letrika, Elektro Ljubljana, Gorenjske elektrarne, Mestno občino Velenje, Rudar Senovo pa tudi številne šole in vrtce, kjer po Ruzzierjevih besedah tudi ozaveščajo otroke o učinkoviti rabi energije.

Kot je še dodal Aleš Nastran, Amibit krmilnike izdeluje v Sloveniji, sam krmilnik pa je mogoče dobiti že za 150 evrov, »kar je zopet naša konkurenčna prednost«.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
15. november 2018
721
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice