Arhiv novic

Arhiv novic

Proizvodnja elektrike v Sloveniji novembra na letni ravni višja za 3 %

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 151 %. V termoelektrarnah je bila proizvodnja manjša za 25 %, v jedrski elektrarni Krško pa je bila proizvodnja manjša za 3 %. Proizvodnja električne energije v jedrski elektrarni Krško se je po rednem remontu v oktobru 2019 spet ustalila na ravni proizvodnje iz novembra 2018.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv novembra 2019 manjša za 16 %.

Novembra 2019 smo uvozili 547 GWh, izvozili pa 845 GWh električne energije. Uvoz se v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšal za 40 %, medtem ko se je izvoz povečal za 70 %.

 

V novembru 2019 je zaznati padec oskrbe pri vseh energentih, razen pri zemeljskemu plinu in pri koksu. Oskrbi pri teh dveh spremljanih kategorijah sta se v primerjavi s prejšnjim mesecem povečali za 17 % oziroma za 3 %. Nadalje smo zabeležili padec oskrbe z drugimi naftnimi proizvodi za 33 %, rjavim premogom in lignitom za 32 %, ekstra lahkim kurilnim oljem za 29 %, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 26 %, motornim bencinom za 13 % in dizelskim gorivom za 8 %, so še sporočili iz SURS-a.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
210
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice