Arhiv novic

Arhiv novic

Kemijski inštitut sodeluje v obsežni evropski pobudi za prihodnje tehnologije baterij

Svet, ki prehaja s fosilnih goriv na energijo iz obnovljivih virov, se bo vse bolj zanašal na shranjevanje energije, zlasti na baterije. Zato so se vodilni evropski znanstveniki in industrija zbrali v obsežni raziskovalni pobudi Battery 2030+, da bi skupaj naredili korak naprej v znanosti in tehnologiji baterij. Prvi projekt Battery 2030+, v katerem sodeluje tudi Kemijski inštitut, se začenja marca 2019 in bo predstavljal temelje te obsežne raziskovalne pobude za prihodnje tehnologije baterij.

»Vizija Battery 2030+ je iznajdba baterij prihodnosti, ki bodo evropski industriji zagotavljale najsodobnejše tehnologije. Baterije so ena od ključnih tehnologij za doseganje temeljite dekarbonizacije evropskega energetskega sistema, zlasti v prometnem sektorju (z električno mobilnostjo) in elektroenergetskem sektorju (s skladiščenjem obnovljivih virov energije),« pravijo v Kemijskem inštitutu.

Dodajajo, da bomo v bližnji prihodnosti »potrebovali nove generacije zanesljivih, varnih, trajnostnih in cenovno dostopnih baterij. Konkurenca pri razvoju prihodnjih baterijskih tehnologij je že precej močna, vendar še vedno zelo odprta«.

Profesorica anorganske kemije na Univerzi Uppsala na Švedskem Kristina Edström, ki usklajuje projekt, je ob tem dejala, da se bodo partnerji spopadali z izzivi izdelave izjemno zmogljivih baterij. »To pomeni vzpostavitev platforme za pospeševanje odkrivanja novih baterijskih materialov z uporabo strojnega učenja in umetne inteligence, predvsem pa osredotočanje na vmesne člene v baterijah, kjer prihaja do reakcij, ki lahko škodujejo življenjski dobi baterije. Razvili bomo pametne funkcionalnosti do ravni baterijskih celic in posebno pozornost posvetili vprašanjem trajnosti.«

V Strateškem akcijskem načrtu za baterije, ki je bil objavljen maja 2018, je Evropska komisija poudarila potrebo po podpori ekosistema evropske industrije baterij z dolgoročno raziskovalno pobudo za bodoče tehnologije baterij. Projekt Battery 2030+, ki trenutno vključuje 17 partnerjev iz devetih evropskih držav, je bil izbran v okviru Usklajevalnega in podpornega ukrepa iz programa Obzorje 2000. V enem letu (z začetkom marca 2019) bo projekt Battery 2030+ postavil temelje za 10-letni obsežen in dolgoročen evropski raziskovalni projekt.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1586
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice