Arhiv novic

Arhiv novic

Energetska revščina največja na jugu in vzhodu Evrope

Nova raziskava za koalicijo Evropska pravica do energije razkriva, da je energetska revščina še posebej prisotna na jugu in vzhodu Evrope - najhuje je v Bolgariji, Slovenija se uvršča v polovico držav EU z višjo stopnjo energetske revščine, so sporočili iz društva za sonaraven razvoj Focus.

Prva raziskava te vrste na ravni celotne EU je pokazala, da je energetska revščina še posebej razširjena v južnih in vzhodnih članicah EU. Bolgarija je daleč pred ostalimi državami po pogostosti pojavljanja štirih ključnih kazalnikov – vlažnih in puščajočih domovih, visokih stroških energije za gospodinjstva, nezmožnosti ogrevanja domov pozimi ter nezmožnosti ohlajanja domov poleti. Najboljši državi po teh kazalnikih sta Švedska in Finska.

Raziskava je pokazala, da se večina držav v EU sooča z visokimi stopnjami energetske revščine. Obstaja jasna ločnica med severnimi/zahodnimi ter južnimi/vzhodnimi evropskimi državami. Pri stopnjah energetske revščine imajo družbenoekonomski dejavniki večji vpliv kot vreme. Države s strožjimi gradbenimi predpisi in višjim BDP na prebivalca imajo nižje ravni energetske revščine. Najnižje uvrščene države se soočajo tako z zimsko kot s poletno energetsko revščino. Delež izdatkov gospodinjstev, porabljenih za energijo, v Evropi narašča, pri čemer ta delež raste hitreje v gospodinjstvih z nižjimi dohodki - med letoma 2000 in 2014 je narasel za 33 odstotkov.


Zaradi vse večje ozaveščenosti o energetski revščini je bilo lani v energetski sveženj EU za leto 2030 vključeno obvezno merjenje in ukrepanje glede energetske revščine. Vendar pa koalicija Evropska pravica do energije zahteva oblikovanje nacionalnih akcijskih načrtov v vseh državah EU ter prepoved odklopov za zaščito najbolj ranljivih gospodinjstev, so še sporočili iz društva Focus. 


Raziskavo v angleščini si lahko prenesete na tej
povezavi.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1889
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice