Arhiv novic

Arhiv novic

Izpusti tovornjakov do leta 2030 nižji za 30 odstotkov

Evropski parlament in Svet EU sta dosegla začasni dogovor o uredbi, ki prvič določa stroge standarde za izpuste CO2 za tovornjake. Izpusti tovornjakov bodo morali biti leta 2030 30 odstotkov nižji od današnjih vrednosti, so sporočili iz Evropske komisije.

EU je decembra lani sprejela nove emisijske standarde za avtomobile in lahka dostavna vozila za obdobje po letu 2020. Zmanjševanje izpustov v cestnem prometu je ključen ukrep EU za doseganje cilja v zvezi z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov do leta 2030 glede na ravni iz leta 1990. Sprejeta uredba bo pomagala državam članicam pri doseganju podnebnih ciljih, spodbujala inovacije in čiste mobilne rešitve, krepila konkurenčnost industrije EU in spodbujala zaposlovanje, hkrati pa zmanjševala stroške porabe goriva za prevoznike in prispevala k boljši kakovosti zraka.

Področje prometa je eno redkih področij, za katerega bo v naslednji finančni perspektivi EU namenjenih več sredstev. Kot je nedavno povedala evropska komisarka za promet Violeta Bulc, bo v evropskem proračunu za projekte CEF, gre za instrumente povezovanja Evrope, na voljo več kot 30,6 milijarde evrov, od tega bo 60 odstotkov denarja namenjenega razogljičenju prometa.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1860
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice