Arhiv novic

Arhiv novic

SunContractovi žetoni unovčljivi tudi za investicije v energetsko infrastrukturo

Platforma SunContract, energetska tržnica, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina, je do konca lanskega leta sklenila za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije. V lanskem letu je realizirala za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Z tako imenovanimi žetoni SNC, s katerimi uporabniki trgujejo na platformi, so tako unovčljivi tudi za investicije v energetsko infrastrukturo, so sporočili iz SunContracta.

Interesenti lahko kupijo SNC žetone na Kripomatu z evri in trgujejo na velikih svetovnih kripto menjalnicah, kot so Huobi, Okex, Hitbtc ali Kucoin. Vrednost SNC žetona je, kljub velikim nihanjem cen na trgu kriptovalut, precej bolj stabilna v primerjavi z večino ostalih žetonov. »Vse transakcije na platformi so izvedene v SNC žetonih. »Vse transakcije na platformi so izvedene v SNC žetonih. Uporabniki imajo možnost plačevanja v evrih, sama transakcija pa je izvedena z žetoni, kar je tehnična zahteva tehnologije blockchain. To omogoča transparentnost in neposredna plačila med kupci in prodajalci vse dni v letu, za razliko od bank tudi med vikendi in prazniki. Sicer pa lahko uporabniki s SNC žetoni, ki so jih kupili na menjalnicah ali borzah, plačajo električno energijo in celo lastno sončno elektrarno na ključ prek partnerskega podjetja SONCE energija,« je prednost trgovanja s SNC žetoni izpostavila Mojca Bajec, soustanoviteljica in finančnica platforme SunContract, v sporočilu za javnost.

Potrebe po električni energiji nenehno naraščajo in ker je posledično potencial na več milijard vrednem trgu izjemen. Med prioritetami v prihodnje so tako predstavitev nove globalne storitve SunContract 2.0, širitev P2P trgovanja v tujino ter razvoj novih storitev. Začetni koraki v Sloveniji vodijo k vzpostavitvi neposrednega trgovanja tudi v tujini, in sicer ne le v Evropi, ampak tudi Aziji in J. Ameriki.

SunContract večje korake načrtuje še v tem letu, predvsem na EU trgu zaradi podobne zakonodaje in pri lansiranju novih storitev t.i. “energetske uberizacije”.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
2048
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice