Arhiv novic

Arhiv novic

Leto 2019 bo leto zagrizenega spopada za »novega odjemalca«

Tri teme, ki bodo v letošnjem letu po pričakovanjih v največji meri krojile razvoj dogodkov v energetiki, so sektorsko hiperpovezovanje – tako različnih oblik energije kot različnih panog –, napredna podatkovna analitika in električna vozila, je v blogu zapisala Jenny Carson iz svetovalnega podjetja Delta-ee, ki je specializirano za področje energije.

»Na presečišču toplotne energije, električne energije in prometa, čeprav pri tem ne govorimo o novem trendu, se bodo v prihodnjih 12 mesecih v maloprodaji pojavile ponudbe, ki bodo povezovanje dejansko dvignile na novo, pristnejšo in višjo raven. In to še ne bo vse – akterji iz zavarovalništva se bodo začeli zanimati za sodelovanje s ponudniki tehnologij za pametni dom, proizvajalci avtomobilov bodo začeli prodajati elektriko, Amazon bo širil svojo ponudbo storitev za dom,« je zapisala Carsonova.

Po njenih besedah energetska podjetja »ne bodo tekmovala zgolj z drugimi energetskimi podjetji. Morda bi lahko to napoved izraziti z besedami, da bo 2019 leto, ko bomo v zaostreni konkurenci, ki bo potekala na različnih ravneh, spremljali zagrizen boj za 'novega odjemalca energije'«.

Kar zadeva napredno podatkovno analitiko, je bila po mnenju Jenny Carson doslej raba orodij, kot so strojno učenje, umetna inteligenca in robotska avtomatizacija, v energetiki precej omejena.

»To se bo spremenilo, in sicer zelo hitro. Podatkovna znanost se že začenja uporabljati pri razvoju novih ponudb, denimo za napovedno vzdrževanje ogrevalne opreme; za aplikacije za vpogled v rabo energije, ki nudijo priporočila za večjo učinkovitost; za povezane domače sisteme upravljanja energije, ki vključujejo različne naprave. Enako pomembna je uporaba v obstoječih poslovnih procesih, denimo v obliki uvajanja spodbud, ki temeljijo na vedenjskih vedah, za pridobivanje in ohranjanje strank, komunikacijo z njimi in nadgrajevanje njihovih pogodb,« je zapisala.

Medtem pa »prihajajoči val električnih vozil predstavlja povsem nov razred razpršenih sredstev, ki jih bo moral novi energetski sistem naposled sprejeti«.

»Čeprav seveda prinašajo velike izzive, predvsem za operaterje omrežij, ustvarjajo tudi povsem novo kategorijo storitev, ki jih bodo stranke potrebovale. Po naših napovedih bodo na tem področju izjemno dejavni predvsem naftni velikani – v letu 2018 smo videli več primerov naložb takih velikanov v polnilno infrastrukturo. Letos bo šlo predvsem za to, kako blizu končnemu uporabniku se bodo te družbe pomaknile. Bodo poustvarile nove modele dobave energije po verigi od proizvodnje do maloprodaje, podobne njihovi iztekajoči se dejavnosti zagotavljanja nafte od vrtine do črpalke? Kdo bo ponujal z električno mobilnostjo povezane storitve, je trenutno še povsem odprto – letos bomo na tem področju spremljali naelektreno dogajanje,« je še zapisala Jenny Carson in dodala, da bodo »pri tem uspešna podjetja, ki bodo prepoznala to dinamiko in se nanjo odzvala«.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice